Vanliga frågor

Svar:
Ja, du måste betala grundavgifterna. Vill du helt slippa kostnaderna för en elanslutning ska du säga upp den. Kontakta då vår kundtjänst.

Svar:
Man skulle tro att största förbrukningen på en sommarstuga är på sommaren. Men har man grundvärme på under vintern är oftast den förbrukningen högre än sommarens förbrukning. En vanlig kommentar är ” jag har inget på, bara lite grundvärme…”. Kolla din förbrukning på Min sida så vet du när elen förbrukas!

Svar:
Nej det är kostnadsfritt. Kontakta kundtjänst så hjälper de dig med formaliteterna.

Svar:

Vad som är normalt varierar mycket baserat på många faktorer. Därför är det svårt att säga att något är ”normalt”. Det som bland annat påverkar är typ av boende, fastighetens ålder och skick, uppvärmningssätt, innetemperatur, antal personer som bor i huset och naturligtvis dina vanor!

Riktgivande är:

 • Hus utan elvärme 4.000-6.000 kWh/år, hus med jordvärmepump 10.000-15.000 kWh/år
 • Hus med direktel 20.000-30.000 kWh/år
 • Hushållselen utan varmvatten brukar ligga på cirka 4.000-6.000 kWh/år.
 • Stora variationer förekommer utan att det är ”onormalt”.

Svar:

Eftersom överföringen av mätvärdena från elmätaren till ÅEA sker via elnätet kan ibland störningar uppstå, t.ex. strömavbrott eller tillfälliga omkopplingar i elnätet. Vid störningar kommer inte mätvärdet till ÅEA varför dagen markeras röd.

Svar:

Nej, det kostar inget. Du kan välja mellan en månad, varannan månad eller kvartalsvis. Har man över 10.000 kWh årsförbrukning bör man välja en månads fakturaintervall.

Svar:

Kontakta din elektriker så bedömer han vad som är tekniskt möjligt och hjälper dig med bytet. Han ska även anmäla ändringen till oss. Man kan inte ha en högre huvudsäkring än storleken på anslutningen. Är du osäker ring oss.

Comments are closed.

 • ADRESS

   Godbyvägen 193
  AX-22100 MARIEHAMN
  Åland, Finland

 • FO-NUMMER

  0205096-8

MENY