ÅEA testar ny utrustning för att hitta fel på 10kV linjerna

ÅEA gör ett test med utrustning från finska företaget Safegrid. Utrustningen kan bidra till att snabba upp felsökning och kan även om allt fungerar hjälpa till att tidigt upptäcka begynnande fel.

Ålands Elandelslag väljer Safegrid

Ålands Elandelslag ÅEA har valt att använda elnätslösningen Intelligent Grid System™ från Safegrid för att förbättra elnätets pålitlighet och kvalitet.

Ålands Elandelslag har totalt 3,300 km elledning i dess distributionsområde på Åland. ÅEA verkar i ett område med starka vindar och krävande havsförhållanden, och därför arbetar andelslaget kontinuerligt för att utveckla elnätet så att det är allt mindre känsligt för störningar på grund av väder och vind.

Elnätslösningen Intelligent Grid System (IGS) från Safegrid ger ÅEA möjlighet att övervaka elnätets funktion till hundra procent. Om det uppstår fel i nätet, skickar IGS realtidslarm med exakta positionsangivelser, så att reparationsarbetena kan utföras snabbare. Det borgar för färre och kortare avbrott i distributionen. Systemet hjälper ÅEA dessutom att få bättre tillförlitlighetsindex enligt SAIDI (System Average Interruption Duration Index) och SAIFI (System Average Interruption Frequency Index), som myndigheterna använder för att följa upp och jämföra tillförlitligheten av elkraftsystem.

I det första skedet består leveransen till ÅEA av Grayfox™-sensorer, som används i den del av elnätet som är nedgrävd i marken, samt av det molnbaserade kontrollsystemet Gridguardian™, som följer upp elnätet i realtid och slår larm om det upptäcker fel i nätet. Gridguardian används med en webbklient och en mobil applikation. Grayfox-sensorerna installeras vid nätstationerna, och de övervakar både nedgrävda kabelledningar och luftledningar.

ÅEA undersöker dessutom möjligheterna att använda Grayhawk™-sensorer, som är avsedda för ledningar ovan jord. Grayhawk-sensorerna kan användas för att övervaka nätverksdelar som ligger längre ut i skärgården och har transformatorer som är monterade på elstolpar.

”Vi jobbar i mycket krävande förhållanden och därför har vi gjort stora satsningar på att bygga ett allt starkare och pålitligare elnät och förbättra kundservicen ytterligare. Det är ett logiskt steg för oss att ingå partnersamarbete med Safegrid och börja använda IGS, säger Jan Lindgrén, elnätschef på Ålands Elandelslag.

”ÅEA verkar i en väldigt tuff miljö och vi är stolta över att få vara med i ÅEA:s arbete föra att säkerställa högklassig eldistribution i skärgården”, säger Jussi Hakunti, VD för Safegrid Oy. ”Partnersamarbetet med ÅEA och erfarenheten av de svåra förhållandena på Åland hjälper oss dessutom att finslipa IGS.”

 

Ytterligare information:

Jussi Hakunti, VD, Safegrid Oy
Tel +358405825229
email: jussi@safegrid.io

 

Safegrid har utvecklat elnätslösningen Intelligent Grid System™ som hjälper elbolag och eldistributörer att lokalisera, förutse och förhindra fel i elnätet samt att förbättra nätet funktion med trådlösa sensorer och molnbaserad uppföljning och analys av nätverket. Safegrid samarbetar med Grid.vc och Business Finland. Safegrids huvudkontor finns i Esbo, Finland. Mer information: www.safegrid.io.

Sticky
dec 03, 2020
Tags in
Kommentarer inaktiverade för ÅEA testar ny utrustning för att hitta fel på 10kV linjerna

Comments are closed.

MENY